Navigation and service

The New Headquarters – An Overview

Collage Headquartes Overview

The construction of a new headquarters means a special challenge to architects and building supervision. Very complex requirements had to be met in the planning phase, including special security requirements, office space for approximately 4,000 employees, and consideration of city planning regulations.

These requirements were successfully met through the balanced organisation of the various sections of the complex around a central main building and with buildings along the northern and southern edges of the site, as well as two gate houses facing out onto Chausseestrasse that are linked to the main building.

The total floor area amounts to approx. 260,000 m². This makes the new headquarters of the Bundesnachrichtendienst one of Germany’s largest administrative buildings. The land, measuring approx. 100,000 m², is owned by the Institute for Federal Real Estate (Bundesanstalt für Immobilienaufgaben). The construction works are being coordinated by the Federal Office for Building and Regional Planning (Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung). Once the Bundesnachrichtendienst takes up office here, it will rent the building from the Federal Office for Real Estate Tasks.

The master plans in compliance with city planning regulations and the design for the main building with two gate houses were produced by based architect Jan Kleihues, Kleihues + Kleihues Architekten. Henn Architekten designed the building to the north of the site with its car park and logistics centre. The building to the south of the site, designed by Lehmann Architekten, is to house the school, boarding school and visitor centre. In connection with the new building works, the Pankepark will be renaturalised with freely accessible footpaths and cycle paths along the banks of the river. Landscape designers Böhm Benfer Zahiri won the competition for this project. In addition, a new access road (Ida-von-Arnim-Straße) has been built.

The main building on Chausseestrasse will be set back in a grasscovered hollow. In order to avoid long wall-like facades, the main building is split into long and short wings, broken up by open courtyards. The facades are made of natural stone, render, fair-faced concrete, brick or metal.